Over contrapposto.nl

Kritios_jongen

Kritios Jongen

Contrapposto.nl is een lichtvoetige blogsite over kunst. Genieten van kunst staat centraal, als inspiratiebron en spiegel voor het dagelijkse leven. Om zo jonge én oude kunst met een knipoog een alledaagse relevantie te geven.

Contrapposto.nl zoekt die confrontatie tussen kunst en het alledaagse leven doelbewust. Want confrontatie van ogenschijnlijk tegengestelde of ongelijke zaken levert vaak spanning op en daarmee leven in de brouwerij.

Het naast elkaar zetten van tegengestelde zaken als bron voor spanning en leven in de brouwerij. Het is een les die uit de kunstgeschiedenis zelf komt.  Rond 480 voor Christus herkende de Griekse beeldhouwer Kritios dat er in het menselijk lichaam iets gebeurde als het gewicht niet meer gelijkelijk over beide benen verdeeld was. Alles in het menselijk lichaam verschoof, niets was meer recht of gelijk aan elkaar. De contrapposto-houding was geboren en de beeldhouwkunst stond op zijn kop. Want met deze herkenning van verschil en het toestaan van variatie creëerde Kritios voor het eerst in de geschiedenis de illusie van beweging en leven in een sculptuur. Een illusie die sindsdien door alle grote beeldhouwers die volgden is nagevolgd.

Kortom, uit tegenoverstelling komt spanning en leven voort. Zo kan confrontatie met kunst een bron van inspiratie zijn. Een spiegel voor het dagelijkse leven. Die opvatting krijgt bij Contrapposto.nl vorm in de vorm van columns, essays of recensie. Met steeds één verbindende factor: lichtvoetig genieten van kunst.

Spreekt deze benadering van kunst je aan? Schroom dan niet contact op te nemen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.