Gewoon buitengewoon

Een jaar of acht geleden creëerde Charlotte Newson het democratische kunstwerk ‘Women like you’: een portret van Emmeline Pankhurst dat was opgebouwd uit duizenden foto’s van andere vrouwen.

Pankhurst is de vrouw die symbool staat voor de strijd om vrouwenkiesrecht in Engeland. Om haar op gepaste wijze te portretteren vroeg Newson het publiek om haar foto’s te sturen van vrouwen die hen hadden geïnspireerd, om daarmee het portret te maken. Op internet kan je het eindresultaat in alle details bekijken. Sommige vrouwen herken je, zoals Tina Turner en Marilyn Monroe, maar de meerderheid niet. Newson versmelt doelbewust gewone en buitengewone vrouwen, omdat ze wil laten zien dat iedereen de richting van de samenleving kan veranderen en buitengewoon kan zijn.

Door ons kiesrecht uit te oefenen geven we dat allemaal eens in de vier jaar richting aan de samenleving. Mannen in Nederland kunnen dit al zo’n honderd en een jaar en vrouwen negenennegentig. Om dat te vieren zet de Kiesraad het kiesrecht in een jubileumzonnetje en werd Marc Chavannes uitgenodigd om in de oude Tweede Kamer een lezing te geven over de staat van de democratie in ons land.

Chavannes vat de hedendaagse kritiek op de democratie samen als het gevoel van grote groepen dat ze ‘niet gehoord worden’. Hij pleit ervoor dat horen een forse impuls te geven, bijvoorbeeld door het klassieke Griekse gebruik van loting in de democratie in ere te herstellen. Hierbij bouwt hij voort op een vijf jaar oud pleidooi van ‘David van Reybrouck’. Door loting zouden zoveel mogelijk burgers in staat moeten worden gesteld om op bepaalde momenten politieke knopen door te hakken.

Ik las Van Reybroucks pleidooi kortgeleden. In het begin met de nodige scepsis, maar die verdween gaandeweg. Van Reybrouck weet overtuigend duidelijk te maken hoe de verkiezingenpraktijk die we kennen met opzet bepaalde bevolkingsgroepen bevoordeelt. En hij laat met praktijkervaringen zien dat met loting als aanvulling op het kiesrecht in onze moderne tijd mooie resultaten kan opleveren en het gevoel van niet-gehoord-worden kan verminderen.

Chavannes stelt voor om in Nederland te experimenteren met loting op gemeenteniveau, door daar burgerkamers naast de gemeenteraad te installeren. “Als het daar werkt, dan werkt dit misschien ook op nationaal niveau.”

Maar moeten we daar op nationaal niveau wel op wachten? Ook bij een aantal nationale vraagstukken is immers urgent maatschappelijke steun nodig. Voor de Energiedialoog is het wat laat, maar voor de Voedseldialoog niet. Voedsel is bij uitstek een onderwerp waar een versterkte democratische inbreng kansen biedt. Heel Holland eet immers en vindt iets van wat hij of zij op zijn bord vindt of wil. Waarom laten we hen niet meebeslissen? We hoeven alleen maar door loting een paar duizend gewone burgers uit het kiesregister te kiezen en zij kunnen nieuw voedselbeleid richting en legitimiteit geven. Dat wordt dan vast net zo inspirerend en buitengewoon als het portret van Emmeline Pankhurst.

© Martin Lok (9 juli 2018)


Gegevens kunstwerk
Maker: Charlotte Newson
Naam: Women like you
Wanneer is het gemaakt: 2008
Formaat: hoogte 3m x breedte 2,5m
Materiaal: Foto mozaïek
Waar te vinden: http://www.charlottenewson.com/women-like-you-a-closer-look/ 

Deze column is ook gepubliceerd op de Intranet-site van de ministeries van Economische Zaken & Klimaat en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.