Financiële Herculessen

Het is ongelofelijk hoezeer de Griekse mythologie al eeuwen mensen aanspreekt. Al is dat vanwege de geweldige verhalen die al die goden en halfgoden opleveren misschien ook wel weer logisch. Zoals die van Hercules, de Griekse held die twaalf keer mythisch kwaad bedwong, en model staat voor kracht en moed in uitzichtloze situaties. Hij verjoeg ooit een zwerm dodelijke vogels bij het meer van Stymphalis in Arcadië, door ze met een ratel te laten schrikken en met zijn pijlen uit de lucht te schieten. Een moment dat de Albrecht Dürer rond 1500 prachtig vastlegde.

Hercules kweet zich goed van zijn taak. Het mythische meer van Stymphalis bestaat nog steeds, en er zijn nog steeds geen vogels. Terwijl de Grieken dat tegenwoordig graag anders zouden zien. De Piraeus bank, een van de grote hedendaagse Griekse banken, trekt zich dat aan en zet zich sinds kort in voor de terugkeer van de Stymfalische vogels. Dat vertelde de duurzaamheidsdirecteur van deze bank afgelopen week tijdens de startbijeenkomst van een nieuwe Community of Practice (CoP) in Brussel. Een CoP die financiële instellingen uit heel Europa bijeenbrengt om te bespreken hoe ze samen werk kunnen maken van het vergroenen van hun leningen en investeringen. Waaronder dus die Piraeus bank, die met haar Stymfalia project wat mij betreft een ambitie heeft om jaloers op te zijn. Want stel je voor. Je komt thuis, en je zoontje vraagt wat je vandaag gedaan hebt. “Nou, papa heeft vanmiddag de vogels teruggebracht die Hercules heeft weggejaagd.” Daar kun je prima mee thuiskomen, lijkt me.

Het maakt die Griekse bank voor mij een moderne held, die overigens op de financiële Olympus niet alleen staat. Want er blijken steeds meer banken, investeerders en verzekeraars te zijn die hun portfolio serieus willen vergroenen. Waaronder een paar Nederlandse koplopers. Zo presenteerde de ASN Bank in Brussel haar doelstelling om in 2030 met al haar leningen en investeringen netto geen natuur meer kapot te maken. Wat een forse opgave is, aangezien ze net hebben uitgerekend dat het effect van hun huidige portfolio gelijk staat aan het compleet asfalteren van Noord- en Zuid-Holland bij elkaar. Maar wat ASN Bank wil veranderen door haar investeringen te verschuiven. En ook investeerder Actiam bleek zichzelf een stevige opdracht te hebben gegeven door in 2030 waterneutraal te willen zijn. Zij gaat er nu voor zorgen dat het na 2030 geen droogte of watervervuiling meer op zijn financiële geweten heeft. Twee mooie voorbeelden uit de Nederlandse financiële sector, die ertoe gaan leiden dat ASN Bank en Actiam de komende jaren samen een portfolio van zo’n slordige 70 mld per jaar gaan verschonen. Waarmee ze net als de Griekse Piraeus bank laten zien dat je ook in de eenentwintigste eeuw mythisch heldendom kan najagen.

 

© Martin Lok (26 maart 2017)


Gegevens kunstwerk
Naam: Hercules en de Stymfalische vogels
Maker: Albrecht Dürer (Neurenberg, 21 mei 1471 - aldaar, 6 april 1528) 
Wanneer is het gemaakt: 2013 
Materiaal: olieverf op paneel
Formaat: 87 × 110 cm
Waar te vinden: Germanisches Nationalmuseum, Nuremberg

Deze column is ook gepubliceerd op de Intranet-site van het ministerie van Economische Zaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.