Een prima workout

Vaak wordt hij een beetje weggemoffeld. Weggestopt in een hoekje, achter een onappetijtelijke deur met het bordje ‘Nooduitgang’. Zeker sinds de uitvinding van de lift. Maar er zijn gelukkig ook uitzonderingen op deze regel, waarbij de architect de trap tot sieraad maakt, tot middelpunt én pronkstuk van een gebouw.

Mijn absolute favoriet staat in het Loire-dal in Frankrijk. Château de Chambord heeft een prachtige dubbele wenteltrap, waarvan het ontwerp wordt toegeschreven aan Leonardo da Vinci. Maar alhoewel Leonardo in de tijd dat het kasteel gebouwd werd aan de Loire woonde, zijn er geen bewijzen dat hij de trap ook daadwerkelijk heeft ontworpen. Maar het had zeker gekund. Want je hebt er op zijn minst een Leonardoachtig stel hersens voor nodig om zo’n ingenieuze dubbele helix-trap te verzinnen, waarbij twee mensen elkaar kunnen passeren zonder elkaar tegen te komen.
Mijn tweede favoriete trap is die in het Vaticaans Museum. Ook dat is een dubbele helix-trap. Ze hebben er zelfs twee. Degene die ik bedoel is de trap die toe- en uitgang is tot het museum, in 1932 ontworpen door Giuseppe Momo, maar geïnspireerd op een andere dubbele helix-trap in het Vaticaan, van de hand van Bramante. Deze laatste trap stamt uit 1505 en zou de inspiratiebron voor die van Chambord geweest kunnen zijn.

Maar om mooie trappen te zien hoef je niet helemaal naar Frankrijk of Italië te reizen. Dichter bij huis zijn fraaie exemplaren te vinden, zij het zelden van die mooie dubbele helix-trappen. Zo ben ik zelf de laatste dagen een groot fan geworden van de blauwe wenteltrappen in mijn eigen ministerie. Of je er nu van boven naar beneden naar kijkt, of van beneden naar boven, de klassieke eenvoud van deze trappen streelt voortdurend het oog. Een genot dat alleen maar verder toeneemt als je deze trappen bestijgt of afdaalt.

Met dat stijgen en dalen ben ik weer eens begonnen toen los van elkaar twee collega’s me hadden verteld dat ze tegenwoordig standaard de trap nemen. Omdat dat goed voor ze is. Nadat ik daar een paar dagen over had lopen peinzen, waarbij ik uit gemak de trap toch maar steeds rechts had laten liggen, besloot ik dat ze gelijk hadden. Waarom zou je in een afgesloten lift gaan staan als je ook zo’n prachtige wenteltrap kunt nemen? Wat bovendien nog eens vele malen gezonder is. OK, ik geef toe dat het in het begin best hijgen en puffen is als ik vanuit het souterrain in de vroege ochtend naar de vierde verdieping moet klimmen, maar ik houd de moed er maar in met de gedachte dat dat over een week of wat over is. Dus blijf ik de trap maar nemen en ben ik eens gaan tellen hoeveel treden ik zo op een gemiddelde werkdag betreed. En dat blijkt eigenlijk best indrukwekkend: gemiddeld genomen loop ik per dag zo’n 20 tot 25 verdiepingen omhoog en omlaag. Oftewel alles bij elkaar zo’n 800-1000 dagelijkse traptreden. Een prima workout dus!

Martin Lok (23 oktober 2016)


Gegevens kunstwerk
Naam: Trap, Château de Chambord 
Maker: onbekend
Wanneer is het gemaakt: start bouw kasteel 6 september 1519
Waar te vinden: Chambord, Frankrijk

Deze column is ook gepubliceerd op de Intranet-site van het ministerie van Economische Zaken

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.